26 februari 2024

Halloween

Halloween is een feestdag die valt op 31 oktober. Traditioneel wordt Halloween vooral gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Inmiddels heeft het feest ook sterk aan populariteit gewonnen in andere delen van de wereld, met name in EuropaAustralië en Oost-Azië.

Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen of kloppen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes en roepen trick or treat, waarbij de keuze wordt gegeven tussen slachtoffer van een plagerijtje worden (trick) of iets lekkers (treat, meestal snoep) geven. De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Jonge volwassenen gaan soms naar halloweenfeesten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Halloween

  • De naam Halloween werd voor het eerst gebruikt in het 16-eeuwse Schotland. Het is een verbastering voor All Hallows’ Even, de avond voor Allerheiligen. De Samhain was voor de Kelten een belangrijk moment in het jaar. Het markeerde het einde van de zomer en het begin van de winter, een tijd van duisternis en kou.
  • Wat hoort er allemaal bij Halloween?
    In Amerika wordt Halloween heel uitbundig gevierd. Bijna iedereen gaat verkleed langs de deuren. Volwassenen doen ook mee. De meeste huizen zijn eng versierd en er staan uitgeholde pompoenen met lichtjes erin voor de deur en er komt griezelige muziek uit de huizen.
  • Waarom vieren we Halloween in Nederland?
    Willem Wever weet het antwoord! https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/geschiedenis/waarom-vieren-we-halloween-nederland 
 
Geverifieerd door MonsterInsights