29 november 2023
2018Evenementen

Griezelen op de fiets bij Halloween Ride in ‘spookdorp’ Eerbeek

Eerbeek is het Halloween-dorp van Nederland. De Halloween Ride trekt bezoekers van heinde en verre, zelfs uit Duitsland. Lekker een avondje fietsen alsof je in een horror-film zit. Maar gezellig is het óók.

‘Whaaaaaaaah!!!!’ Hoe vaak zou die schreeuw zaterdagavond geklonken hebben tijdens de Halloween Ride in Eerbeek?

Meestal wordt de schreeuw gevolgd door een vrolijke lach. Want het mag dan misschien enerzijds best griezelig zijn allemaal, het is aan de andere kant vooral een feestje.

Duizenden fietsers, onder wie veel kinderen, rijden een spookachtig rondje door het dorp, dwars door bedrijven, winkel, door de als decor van een horrorfilm ingerichte brandweerkazerne, door tuinen…

Gigantisch gegil

Op een paadje bij het Ydinkerf, springt van achter een boom totaal onverwacht de angstaanjagend geschminkte Petra Smedes tevoorschijn… Met een lampje verlicht ze haar eigen gezicht van onderen. Twee fietsende meisjes zetten het op een gigantisch gegil.

,,Het is altijd weer erg leuk om te doen, vooral het schminken”, zegt Petra. ,,Heel vaak schrikken de fietsers als ze mij plotseling zien. En dan maakt het eigenlijk niet uit of ik zelf heel hard gil of gewoon blijf zwijgen…”

Aan de andere kant van de woning staat een groep buurtbewoners de fietsers aan te moedigen. Er rijden nogal wat bekenden mee – maar die zijn niet allemaal herkenbaar, want soms zelf geschminkt of met tovenaarshoeden op en fluorescerende nep-messen in hun hoofd. ,,Mensen komen van ver vandaan hierheen, ook uit het Duitsland”, zegt buurtbewoner Sylvia Lansink van bij een vuurkorf: die is hier niet neergezet om mensen bang te maken, maar puur voor de warmte. Willemien Walinga, ook buurtbewoner, dirigeert het publiek achter het lint. ,,Voor je het weet word je door een fietser aangereden”, zegt ze. Walinga’s zoon is namens First Gear bij de organisatie van deze zesde Halloween Ride betrokken. ,,De hele dag zijn ze bezig geweest om de pijlbordjes van batterijen te voorzien en langs de route te plaatsen.” De bordjes moeten uiteraard verlicht zijn. Verder is Eerbeek grotendeels in het duister gehuld.

Veel werk

,,Goeiedag, leuk gedaan hoor!”, complimenteert een van de fietsers in het voorbijgaan. ,,We hebben er weer veel werk aan gehad”, zegt Walinga. ,,Je moet toch elke keer wat nieuws bedenken.” Dat kan vaak met verbazingwekkend eenvoudige middelen: een in het wit gehulde vrouw schraapt me een schop over de tegels.” Het werkt enorm op de zenuwen en dat is precies de bedoelin.

Maar tegelijkertijd blijkt dat griezelen ook heel gezellig kan zijn. En dat humor en horror hand in hand gaan. Een zwaar gothic geschminkte dame roept: ,,Mijn vriend zei dat ik er zo veel knapper uitzie!”

Alweer klinkt er van achter de woning: ‘Whaaaaaaaah!!!!’

,,Dat moet Petra zijn”, zeggen de buurtbewoners. ,,Ze jaagt die arme fietsers de stuipen op het lijf.”

https://www.destentor.nl/brummen/griezelen-op-de-fiets-bij-halloween-ride-in-spookdorp-eerbeek~a1ad05f1/

Geverifieerd door MonsterInsights